06-14953976

Schouderklachten geven vaak een verlies aan mobiliteit en kracht en pijnWat zijn schouderklachten?

Schouderklachten komen na rug- en nekklachten het meeste voor. Schouderklachten gaan vaak gepaard met een verlies aan mobiliteit, pijn en krachtverlies in de arm en hand. In veel gevallen ligt de oorzaak van de klacht in de spieren rondom het schouderblad.

Als een schouderspier door triggerpoints is verzwakt, moeten andere spieren de taken overnemen en harder werken. Deze extra belasting maakt dat die andere spieren omvallen als dominostenen, waarbij elk op zijn beurt triggerpoints krijgt, tot elke spier in de omgeving is aangetast.

Simpele taken worden onmogelijk. Krabben aan je rug, je haar kammen of omhoog reiken om iets uit een keukenkastje te pakken. Als je beide handen nodig hebt om iets te pakken, moet je de verzwakte arm optillen. Je slaapt raakt verstoord door de aanhoudende pijn en je kunt je werk bijna niet meer doen.

Het schouderblad en de arm worden tegen de borstkas gefixeerd en gestabiliseerd in het maken van bewegingen. Als er teveel spanning staat op een van deze spieren wordt de natuurlijke positie van de arm ‘uit het lood’ getrokken. Andere spieren moeten dan harder werken om de spanning op te vangen.

Op deze pagina vind je informatie over de meest voorkomende schouderklachten.