06-14953976

Spierklachten aan het been varieren van lichte spierpijn tot complete spierscheuringenSpierblessures van het been

Spierblessures van het been zijn veelal blessures van de kuit- of scheenbeenspieren. Op deze pagina lees je over de meest voorkomende spierblessures van het been.

Er zijn twee vormen van blessures.

Acute blessures

Acute blessures (denk aan zweepslag) ontstaan vaak tijdens sprints of agressief afzetten met springen. Afhankelijk van de ernst van het trauma is er sprake van een milde tot ernstige scheuring van de spier. De meeste blessures zijn dan aan de achterzijde van het onderbeen te voelen.

In het geval van de spierscheuring staat afhankelijk van de grootte van de scheur een hersteltijd van 10 dagen tot 6 weken. Door functioneel te gaan werken aan je herstel verklein je kans op terugval en onnodig lang herstellen.

 

 

>> ZWEEPSLAG
IN DE HAMSTRINGS

>> ZWEEPSLAG
IN DE KUIT

>> GRADATIES VAN
SPIERSCHEURINGEN

Overbelasting of inspanningsgerelateerde blessures

Deze vorm van blessures (denk aan shin splints of liesblessures) ontstaan vaak door een slechte opbouw van de training of conditie van de spieren. Door een te snelle of langdurige belasting van de spieren en het bindweefsel ontstaat irritatie of zelfs een ontstekingsreactie. Deze blessure zijn in de meeste gevallen aan de voorzijde en binnenzijde van het onderbeen te voelen (richting het scheenbeen).

Overbelasting of inspanningsgerelateerde komen weliswaar vaker voor dan acute blessures, maar kunnen snel en efficiënt uitgeschakeld worden. Het is zelfs mogelijk om direct en gericht de sport weer op te pakken door goed te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Het is wel verstandig hier de juiste begeleiding bij te zoeken.

>> COMPARTIMENT
SYNDROOM

>> MEDIAAL TIBIAAL
STRESS SYNDROOM
(MTSS; voorheen Shin Splints)

>> STRESSFRACTUUR
VAN DE TIBIA